vineri, 1 ianuarie 2010

RACITURI / PIFTIE / RACI






... asta e o treaba serioasa ... pana acum am luat-o in ras, dar mi-a dat doua palme de Craciun, si de atunci am pus-o pe lista treburilor serioase :D

Avem nevoie de:
- picioare de porc proaspete si afumate (cereti adidasi la macelar, stie exact despre ce e vorba :)))) )
- o bucata de carne macra
- sorici de porc (pentru gelatina)
- 4-5 morcovi mari
- 2-3 capatani usturoi
- boabe de piper

* adidasii se spala bine-bine de tot, se cresteaza la degete, se curata de par, piele murdara, tot ce poate deranja si se pun intr-o oala maaaaaaaaaaare
* la fel se procedeaza si cu carnea macra (ideal e sa fie afumata!)
* morcovii se curata, se spala si se pun intregi in oala
* acoperim totul cu apa - ATENTIE!!! NU SE MAI COMPLETEAZA CU APA DELOC!!!
* se lasa sa fiarba mult, se curata de spuma pana nu mai scoate deloc
* fierbem la foc mic cateva ore ... neacoperit !!!
* cand zeama e suficient de gelatinoasa (incercati sa va lipiti doua degete cu ea :D- daca merge, e ok) adaugam jumatate din usturoiul curatat si zdrobit
* lasam sa fiarba mai departe, tot la foc mic, inca 1-2 ore
* la sfarsit adaugam si restul de usturoi si stingem focul
* il lasam asa 10 minute, cat sa intre aromele una-n alta, cum zice jamie "sa se intrepatrunda aromele":P

^ acum e momentul cheie ... cu o paleta se scoate carnea si adidasii - ATENTIE!!! trebuie sa se desfaca de pe oase, atunci e gata!!!
^ se pun intr-un vas mare si se lasa sa se racoreasca putin
^ apoi se desfac de pe oase si se portioneaza in castronelele pregatite frumos pe masa
^ strecuram zeama si adaugam in fiecare castronel
^ se lasa peste noapte in balcon sau, in cazul meu in bucatarie cu geamul deschis ;)
^ dimineata veti constata daca v-au iesit sau nu :)))))
^ daca totul e "beton" in castronele, a iesit!!!!
^ daca aveti o ciorba acolo, ati dati "chist" (vorba unui mare intelept moldovean :P) si va invit sa puneti din nou zeama in oala si sa porniti focul ... incepe o noua aventura ... :)))))

2 comentarii:

Unknown spunea...

bravo Ada, bucatarie cu personalitate:) apropos, am facut ce-ai zis c-ar trebui sa fac si astept sa vad de-i chiks ori e beton:))

Ada spunea...

"Chist", asta e termenul :)))) dar eu sper ca ti-a iesit BETON :) Multumesc pentru aprecieri, de cand cu dieta e mai greu cu creatiile in bucatarie, dar e bine si asa :) Astept vesti ... tari :D